Gå direkte til indholdet
Udenrigsministeriet

Finlands Ambassade, København: Aktuelt: Nyheder

FINLANDS AMBASSADE, København

Tlf. +45-3313 4214
E-post sanomat.kob@formin.fi
Dansk | Suomi | Svenska | facebook | 
Normal tekststørrelseStørre tekst
 
Nyheder, 16-08-2017

Foreningen Finnebørn i Danmark fejrede 25-års jubilæum og Finlands jubilæumsår

De børn der blev sendt fra Finland til de andre nordiske lande under 2. verdenskrig har spillet en vigtig rolle i udviklingen af ​​forholdet imellem Finland og de andre nordiske lande. Til Danmark blev der sendt ca. 4200 børn, her kendt som finnebørn. I dag bliver de repræsenteret i foreningen Finnebørn i Danmark, som har været aktivt i et kvart århundrede. Foreningen spreder også viden om Finland i Danmark. Finlands ambassade formidlede i juni måned præsident Sauli Niinistö hilsen til foreningen.

Foto: sotalapset.fi
sotalapsi3

Fra 1939 til 1945 blev over 70.000 børn flyttet fra Finland til de andre skandinaviske lande, i sikkerhed fra kampene under vinter- og fortsættelseskrigen. Der var ca. 4200 børn i Danmark, der er kendt som Finnebørn. Ca. 350 af dem forblev permanent bosiddende i Danmark efter krigen.

De fleste af Finnebørnene blev placeret i frivillige danskeres private hjem og voksede op som en del af familien, lærte det danske sprog og kultur samt skabte venskaber. Afrejsen fra Finland har bestemt været en vanskelig oplevelse for mange af børnene, og det har tilbagevenden til Finland efter krigen også. Disse erfaringer har dog for tusindvis af finske børn givet en indsigt i Danmark og skabt en stærk følelse af tilhørsforhold til de andre nordiske lande.

Foto: Det Kongelige Bibliotek
sotalapsi6
Bespisning af finnebørn i Danmark.

Foreningen Finnebørn i Danmark, der blev oprettet på 75 års jubilæum af Finlands uafhængighed den 6. december 1992, fungerer som en forbindelse mellem finske børn, der forblev bosiddende i Danmark, og dem der rejste tilbage. I efterkrigstidens år har Finnebørnene spillet en vigtig rolle i udviklingen af ​​forbindelserne mellem landene og foreningen har brygget bro mellem Finland og Danmark.

Aktiv i et kvart århundrede

Foreningen Finnebørn i Danmark har her i 100 året for Finlands selvstændighed været aktiv i et kvart århundrede. Ministerråd Kirsti Pohjankukka fra Finlands Ambassade i København, videregav en hilsen fra præsident Sauli Niinistö ved foreningens årlige møde i Ejby på Fyn. Præsident Niinistö mindede i sin hilsen om den støtte som de nordiske lande tilbød til Finland under krigene. Han takkede også foreningen af ​​finske børn i Danmark for at "fungere som brobygger og som udvikler af forholdet mellem Danmark og Finland som fejrer sit 100års selvstændighedsjubilæum".

Suomalaislapset Tanskassa -yhdistyksen vuosikokous

Ministerråd Kiristi Pohjankukka med medlemmer af Foreningen Finnebørn i Danmark ved foreningens årlige møde d. 6. maj

Finlands jubilæumsår er en meget betydelig begivenhed for Foreningen Finnebørn i Danmark, fortæller foreningens formand Trine Daimi Kalliomäki. I ånden af jubilæumsårets tema, 'tilsammen', deltog mange af foreningens medlemmer i en reception den 29.6.2017 på ambassadør Ann-Marie Nyroos residens i København. Anledningen for receptionen var at ære Finlands krigsveteraner i ånden af ​​100året for Finlands selvstændighed.

Trine Daimi Kalliomäki fremhævede, at anerkendelserne angående foreningens 25-årsjubilæum fra den finske stat, fra Finlands ambassade i København og fra H.M. Dronning Margrethe II har virkelig været en værdsat gestus blandt foreningens medlemmer.  De har været en længe ventet anerkendelse for selvom finnebørnene har tilpasset sig til Danmark, har de samtidig også bevaret en særlig forbindelse til Finland.

I dag deltager 2. og 3. generations finnebørn aktivt i foreningens aktiviteter. Dette er med til at sikre kontinuiteten i foreningens virke og også med at styrke båndet mellem Finland og Denmark gennem spredning af information.

Foto: Miro Ovaska
Sotalapsia seurustelemassa suomalaisten rauhanturvaajien kanssa veteraanipäivän juhlatilaisuudessa 29.5.2017

Finnebørn snakker med Finske fredsbevarende soldater under receptionen i andledning af Veteranernes Dag.

Reception på ambassadør Ann-Marie Nyroos' residens på veterandagen d. 29. juni 2017 http://www.finland.dk/public/default.aspx?contentid=362702&nodeid=35923&contentlan=11&culture=da-DK

Foreningen Finnebørn i Danmark: http://finnebarn.dk/

pdfRepublikens presidents hälsning till föreningen Finnebørn i Danmark

Tekst: Miro Ovaska

Print denne side

Dette dokument

Opdateret 16-08-2017


© Finlands Ambassade, København | Information om hjemmesiden | Kontakt