Gå direkte til indholdet
Udenrigsministeriet

Sprogforskeren Vilhelm Thomsen: En alsidig mand med stor forkærlighed for finsk - Finlands Ambassade, København : Aktuelt

FINLANDS AMBASSADE, København

Tlf. +45-3313 4214
E-post sanomat.kob@formin.fi
Dansk | Suomi | Svenska | facebook | 
Normal tekststørrelseStørre tekst
 
Nyheder, 07-04-2015

Sprogforskeren Vilhelm Thomsen: En alsidig mand med stor forkærlighed for finsk

Selvom sprogforskeren Vilhelm Thomsen (1842-1927) mest er kendt for sin tydning af de oldtyrkiske Orkhon-indskrifter, havde han hele livet en lidenskab for finsk. Thomsen var en af sin tids mest indflydelsesrige sprogforskere, der sågar blev ridder af Elefanten som en af blot fire borgerlige danskere i det 20. århundrede.

Vilhelm Thomsen.


Vilhelm Thomsen

Vilhelm Thomsens forkærlighed for finsk og Finland gik langt tilbage. Allerede som skoledreng i Randers viste han stor interesse for det finske sprog, og som studerende læste han finsk på egen hånd - ved siden af sine studier i klassisk og nordisk filologi, sanskrit, slaviske sprog samt sammenlignende sprogvidenskab.

Thomsens interesse for sprog viste sine første tegn, da han var elev på Randers Latinskole, hvorfra han blev student i 1859. I sin søgen efter viden tog Vilhelm Thomsen efter sin studentereksamen til København for at studere filologi. Thomsens entusiasme for alt finsk gjorde, at han i 20-årsalderen kunne skrive på finsk og kommunikere - eller more sig - med de finske sømænd, som han besøgte i Københavns havn. Efter et langt og omfattende ophold i Finland udgav han i 1868 artikelserien "Skizzer fra Finland" i Illustreret Tidende. "Skizzer fra Finland" er en række skildringer, som omfattede datidens finske folk, kultur, land og natur - og det var, som hans biografer har påpeget, hans første og eneste publikation uden for de rene sprogstudier. 

Thomsens ophold i Finland kom ham til gode i 1869 ved udarbejdelsen af disputatsen "Den gotiske sprogklasses indflydelse på den finske". Det Kongelige Videnskabsakademi i Berlin belønnede Vilhelm Thomsen med den anerkendte Boppske Pris for disputatsen, som kortlagde den store interaktion og vekselvirkning i det første årtusind efter Kristi fødsel mellem de germanske og nordiske sprog på den ene side og de finske og samiske sprog på den anden. Hans arbejde med finsk var ikke overstået efter disputatsen, tværtimod, Vilhelm Thomsen arbejdede med det finske sprog hele sin karriere. Efter disputatsen fik Thomsen ansættelse som gymnasielærer i græsk, men fra 1871 var han ansat ved Københavns Universitet, hvor han fra 1887 var professor i sammenlignende sprogvidenskab.

Thomsens banebrydende arbejde var ikke langt fra begrænset til finsk. I 1893 lykkedes det ham at tyde indskrifterne på to stenmonumenter, som var fundet 10 år tidligere i det nordlige Mongoliet. Skriften viste sig at være et indtil da ukendt oldtyrkisk sprog med store ligheder til de skandinaviske runer. Udover de nævnte værker udgav Thomsen en stor mængde skrifter og artikler om sprogproblemer inden for indoeuropæiske, finsk-ugriske og tyrkiske sprog.

Vilhelm Thomsen var en højt respekteret mand. Han blev æresborger i fødebyen Randers og fik en mængde gader opkaldt efter ham i Danmark såvel som i udlandet - bl.a. i Tyrkiets hovedstad Ankara, hvor nationalbiblioteket ligger ved Vilhelm Thomsen Caddesi. I 1912 blev Thomsen tildelt Elefantordenen, og dermed blev han den første borgerlige danske elefantridder i det 20. århundrede.

Vilhelm Ludvig Peter Thomsen: dansk forfatter, sprogforsker, filolog, professor og finsk-entusiast. I sin tid en af de mest indflydelsesrige sprogforskere og højt værdsat i mange lande. I dag en glemt kulturhistorisk skat, men stadig en mindeværdig mand.

Kilder:

Print denne side

Opdateret 07-04-2015


© Finlands Ambassade, København | Information om hjemmesiden | Kontakt