Gå direkte til indholdet
Udenrigsministeriet

Teknologi er neutralt – folk bruger det til gode eller dårlige formål - Finlands Ambassade, København : Aktuelt

FINLANDS AMBASSADE, København

Tlf. +45-3313 4214
E-post sanomat.kob@formin.fi
Dansk | Suomi | Svenska | facebook | 
Normal tekststørrelseStørre tekst
 
Nyheder, 28-04-2017

Teknologi er neutralt – folk bruger det til gode eller dårlige formål

Den 25. april 2017 afholdte Finlands ambassade et seminar om vold mod kvinder på internettet. Seminaret foregik på ambassadør Ann-Marie Nyroos residens. Emnet er meget aktuelt både i Finland og Danmark, og seminaret var fyldt med deltagere. Til arrangementet deltog blandt andet nordiske og andre diplomater, politikere og eksperter fra Finland og især fra Danmark. Diskussionen var meget aktiv, udover talerne delte deltagerne deres erfaringer og diskuterede fremtidige skridt.

SuomiFinland100 jubilæet giver en særlig ramme for emnet, sagde ambassadør Ann-Marie Nyroos i sine indledende bemærkninger. Det har taget længe for vold mod kvinder at blive anerkendt som et menneskerettighedsspørgsmål. Betydningen af ​​ menneskerettighederne for at finde løsninger blev fremhævet under seminaret.

Seminaret diskuterede den aktuelle situation i Finland og Danmark og gav flere eksempler på mulighederne med den nuværende teknologi, såsom afpresning og psykologisk vold, herunder overvågning af en anden person og krænkelse af privatlivets fred. I både Finland og Danmark er kønsbaseret hadetale (hate speech) vokset. Selvom kønsaspektet ikke altid bliver anerkendt eller identificeret, er problemet er ikke nyt i sig selv. I dag er der imidlertid flere muligheder for udbredt chikanering, og for eksempel har spontan frigivelse af nøgenbilleder medført tragiske konsekvenser.

Kvinder bliver chikaneret og truet

Kvinder, der har en mening om eksempelvis flygtninge, mindretal eller menneskerettigheder, står ofte over for chikane og hadetale. Der er stor risiko for at de åbne nordiske samfunds gennemsigtighed, hvis gerningsmændene lykkes med at lukke munden på nogle af deltagerne i den sociale debat.

Teknologien i sig selv er ikke dårlig, men folk bruger folk bruger det til gode eller dårlige formål. Internet og e-tjenester kan også give mange muligheder for ofre, for eksempel at søge hjælp og støtte.

Intet land har endnu fundet en løsning for at forhindre vold mod kvinder - ikke engang de nordiske lande, som er pionerer for lighed på mange områder. De nordiske lande fortsætter med at arbejde aktivt for at adressere problemet og finde løsninger.

Seminaret delte en stor del af eksisterende god praksis, såsom kriminalisering og lovgivningsudvikling, aktivt politi på internettet, uddannelse, bevidstgørelse af de forskellige emner om emnet og identifikation af problemet. Yderligere arbejde var ønskeligt, for eksempel at inkludere kønsdimensionen i lovgivningen, at nå unge via tv eller berømtheder, og at deltage i andet arbejde som nordisk politisamarbejde. Unikke helte og fortalere er nødvendige i alle sektorer af livet.

Seminaret var det andet om ligestilling. Den første blev afholdt i efteråret 2016, da præsident Tarja Halonen var hovedtaleren om kvinder og magt. Seminarerne er Finlands Ambassade i Københavns ligestillingsaktiviteter, som en del af SuomiFinland100 ligestillingskampagneprogram for jubilæumsåret for Finlands selvstændighed.

Seminarets talere var:

  • Astrid Thors, former Minister and OSCE High Commissioner on National Minorities, Finland
  • Kira Appel, Chief Consultant, Ministry for Nordic Cooperation and Equal Opportunities, Denmark
  • Katrine Blom, Chair of Everyday Sexism Project Danmark (ESPD), Denmark
  • Mette Marie Yde Poulsen, Danner, Denmark
  • Elina Nikulainen, Director, Women's Line, Finland
  • Tanja Auvinen, Director, Gender Equality Unit, Ministry of Social Affairs and Health, Finland
  • Yildiz Akdogan, Member of Parliament, Denmark
  • Asger Ryhl, Director, UN Women's Nordic Office, Denmark

Skrevet af: Ministerråd Kirsti Pohjankukka

Equality
Fotograf: Mikael Sarmavuori
Print denne side

Opdateret 28-04-2017


© Finlands Ambassade, København | Information om hjemmesiden | Kontakt