Gå direkte til indholdet
Udenrigsministeriet

Den nordiske madpris Embla blev uddelt i København 24.8 - Finlands Ambassade, København : Aktuelt

FINLANDS AMBASSADE, København

Tlf. +45-3313 4214
E-post sanomat.kob@formin.fi
Dansk | Suomi | Svenska | facebook | 
Normal tekststørrelseStørre tekst
 
Nyheder, 01-09-2017

Den nordiske madpris Embla blev uddelt i København 24.8

Den nye nordiske madpris Embla blev uddelt for første gang i København d. 24. august. Finlands Thomas Snellman og REKO-modellen for lokal fødevaredistribution vandt i kategorien Madiværksætter 2017. Micke Björklund fra Åland vandt i kategorien Madkommunikatør 2017.Der var i alt syv kategorier i konkurrencen.

Foto: Embla Food Awards
Embla voittajat
Vinderne af den nye nordiske madpris, Embla.

Prisuddelingen fandt sted ved Miljø- og Fødevareministeriets topmøde, Better Food for More People” i København under Copenhagen Cooking & Food Festival. H.K.H. Prinsesse Marie deltog i prisoverrækkelsen.

En fællesnordisk jury evaluerede de deltagende projekter og udnævnte vinderne i følgende syv kategorier.

  • Mad til børn og unge 2017: Prisen gives til en person eller organisation, som har udviklet en ide eller et koncept, der mærkbart biddrager til at udvikle kommende generationer viden og kundskaber i forhold til nordisk mad og madkultur. Den finske kandidat var Ammattikeittiöosaajat ry, som arbejder i skoleområdet.
  • Maddestination 2017: Gives til en forening, institution eller et samfund, som har samlet råvareproducenter, restauranter og andre lokale aktører om, at løfte en geografisk destinationen gennem madkultur, samarbejde og fællesskab. Den finske kandidat var Majatalosta majataloon-vandreruter i øst-Finland.
  • Madiværksætter 2017: Gives til en person, virksomhed eller organisation, der har udviklet en ny metode med bred appel og markedspotentiale og som gerne bygger på gamle traditioner. Finlands kandidat Thomas Snellman samt REKO-modellen for lokal maddistribution vandt i denne kategori.
  • Madhåndværker 2017: Prisen gives til en madhåndværker, der har udviklet et unikt produkt, der repræsenter en høj gastronomisk kvalitet og bygger på særlige nordiske råvarer og håndværkstraditioner. Den finske kandidat var: Järki särki, som beskæftiger sig med fiskeprodukter.
  • Madkommunikatør 2017: Gives til en person, medie eller koncept der, der formidler glæden ved og styrker kendskabet til nordisk mad. Micke Björklund fra Åland vandt i denne kategori med Smakbyn - Åland.
  • Mad til mange 2017: Gives til en person eller organisation, der har gjort en ekstraordinær indsats for at fremme spiselyst, kvalitet og nordisk madkultur. Mikkeli bys rengørings- og madservice var den finske kandidat.
  • Råvareproducent 2017: Prisen gives til landmanden, fiskeren, jægeren, sankeren osv., der repræsenterer råvarer af høj smagskvalitet, som udnytter sin naturlige og kulturelle terroir forankret i Norden, og som selv producerer, fanger eller samler råvaren.r i offentlige måltider. Den finske kandidat var Malmgård, som producerer bl.a. økologiske kornsorter og øl.

Fejring af de bedste sider af den nordiske madtradition

Formålet med Embla er at fejre dem, som slår et stort brød op. Dem, som giver os alle sammen noget at tygge på. Dem, som sætter alt på et bræt og udfordrer det bestående. Dem, som sætter kulør på det nordiske køkken og gør hele det kulinariske område en tand mere fantastisk. Dem, som serverer det nordiske køkken på et sølvfad og giver os alle sammen appetit på mere.

Embla vil blive uddelt hvert andet år, og første gang bliver i Danmark i 2017, hvor Landbrug & Fødevarer var vært for den første prisoverrækkelse.

Organisationenerne bag Embla er medlemmer af de Nordiske Bondeorganisationers Centralråd, som består af bl.a. det finske MTK (Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto) og Finland Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund.

Johan Åberg fra MTK udtaler: "Vi er glade for, at vi kunne lokke fine kandidater til hver kategori fra forskellige steder i Finland. Det er vores ambition at fremme de finske producenters muligheder i de nordiske lande og internationalt.

Informatør for Finland Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund, Mia Wikström siger, at de finske madvarers høje kvalitet og oplysninger om produkternes ophav er nogle af de vigtigste parametre for finsk madproduktion. Finske producenter og produkter er blevet rigtig fint modtaget i de nordiske lande."

Embla er navnet på den første kvinde i den nordiske mytologi og nu også på den første fælles nordiske madpris.

Prisen er en del af New Nordic Food-program og finansieres af Nordisk ministerråd.

Mere info:Embla Food Awards

Print denne side

Opdateret 01-09-2017


© Finlands Ambassade, København | Information om hjemmesiden | Kontakt