Gå direkte til indholdet
Udenrigsministeriet

Studieophold i Finland - Finlands Ambassade, København : Uddannelse i Finland : Studieophold i Finland

FINLANDS AMBASSADE, København

Tlf. +45-3313 4214
E-post sanomat.kob@formin.fi
Dansk | Suomi | Svenska | facebook | 
Normal tekststørrelseStørre tekst
 

Studieophold i Finland

Det kan være en inspirerende og berigende oplevelse at studere i udlandet. Finland er måske et lidt utraditionelt valg, men landet har et uddannelsessystem på højt niveau at byde på. Finland har fx fået sit første innovationsuniversitet, hvor tværfagligheden er kommet i højsæden (læs mere om Aalto-universitetet). Det er nemt at tage til Finland, hvor man finder det velkendte nordiske velfærdssamfund, og samtidigt fremstår landet som en mere eksotisk krydsning imellem øst og vest.

Hele uddannelsen i Finland

Som dansker er det enkelt at søge ind på studier i Finland, ikke mindst takket være den nordiske overenskomst om adgang til videregående uddannelser. Den sikrer alle nordiske statsborgere muligheden for at tage en højere uddannelse i et andet nordisk land på samme eller tilsvarende vilkår som borgerne i det pågældende land. Ifølge overenskomsten kan studier, som er gennemført i et andet nordisk land, meritoverføres til de højere læreanstalter i hjemlandet.

Med få undtagelser er det om foråret, man søger ind på universiteterne. Man ansøger direkte hos universiteterne og indbydes herefter til en optagelsesprøve. Universiteterne er et- eller tosprogede (finsk, svensk). Desuden foregår en stor del af undervisningen og forskningen på engelsk. At studere på universitetet er gratis. Hvis du flytter til Finland for at studere, skal du søge om uddannelsesstøtte i Danmark. Læs mere på SU’s hjemmeside

Alle studerende på ungdomsuddannelser eller videregående uddannelser kan søge om en studiebolig i Finland. Den største formidler af studieboliger i Helsinki er HOAS. Ud over HOAS findes der et par andre foreninger, som udlejer studieboliger. Du kan blandt andet få flere oplysninger om mulighederne hos din egen studenterorganisation eller studenterforening. I Helsinki bor en stor del af de studerende i almindelige offentlige eller private lejeboliger, fordi der ikke er nok studieboliger til alle. Du kan finde private boligannoncer på uddannelsesinstitutionernes opslagstavler og i de lokale aviser.

Oplysninger om alle studieprogrammer i Finland kan findes hos Center for International Mobility , på læreanstalternes egne hjemmesider samt på www.yliopistohaku.fi.

Som udvekslingsstudent til Finland

Hvis du er i gang med en uddannelse i Danmark, og vil på studieophold i Finland, findes der både en række offentlige tilskudsordninger og private fonde, der bevilger økonomiske tilskud til udlandsophold. I de fleste tilfælde skal tilskuddet søges af uddannelsesstedet, så du kan starte med at undersøge, hvilke udenlandske universiteter dit uddannelsessted har aftaler med. I de fleste tilfælde skal man have en forhåndsgodkendelse, der viser, at ens ophold er en del af ens danske uddannelse.

Inden for Norden findes Nordplus-programmet, der er opdelt i flere undergrupper møntede på forskellige målgrupper. Nordplus Rammeprogram giver tilskud til mobilitet, netværksdannelse og samarbejde inden for uddannelsesområdet og det retter sig mod institutioner og organisationer. Enkeltpersoner kan ikke direkte søge støtte gennem programmet, så du skal undersøge, om dit eget uddannelsessted har en Nordplus-aftale. Læs mere på www.nordplusonline.org

Der findes også forskellige EU-uddannelsesprogrammer, såsom Erasmus og Leonardo. Du kan læse mere om mulighederne på Styrelsen for International Uddannelses hjemmeside. Samme sted finder du også information om private fonde, der giver økonomiske tilskud til udlandsophold.

Nyd dit ophold og god læselyst!

 

Print denne side

Opdateret 05-08-2011


© Finlands Ambassade, København | Information om hjemmesiden | Kontakt